
Spis treści
1. Jak przechowywać przyprawy poprawnie?
2. Przechowywanie przypraw w szafce
3. 3 Pomysły na przechowywanie przypraw
4. Przechowywanie przypraw w kuchni — jak długo warto?
Jak przechowywać przyprawy poprawnie?
Podstawą w przechowywaniu przypraw w kuchni jest wybór odpowiedniego pojemnika. Niestety, na pytanie: jak przechowywać przyprawy w torebkach odpowiedź jest jedna: wcale. Po otwarciu opakowania do środka dostaje się wilgoć, niezależnie od tego, ile razy zagniemy brzeg torebki. Ponadto trzymając tak przyprawy, często sypiemy z opakowań prosto nad patelnią czy garnkiem, tym samym narażając produkt na działanie pary.
Jaki więc przechowywać przyprawy w kuchni? W szczelnych pojemnikach — najlepiej szklanych lub metalowych. Warto zdecydować się na komplet szklanych słoiczków z pokrywkami. Dzięki nim wzrokowo szybko zidentyfikujemy potrzebną przyprawę. W zależności od tego, jak przechowujesz przyprawy, możesz dodać też etykietę z nazwą na wieczku lub na ściance słoika, warto też dodać do etykiety datę zakupu produktu, żeby kontrolować ich świeżość. Jest to mniej ważne, jeżeli gotujesz dużo i szczodrze doprawiasz swoje potrawy, co sprawia, że względnie szybko się kończą.
Przechowywanie przypraw w szafce
Dla wielu osób idealny sposób na przechowywanie przypraw to trzymanie ich w szafce lub szufladzie. To dobre podejście z kilku względów:
- przyprawy lubią suche miejsca,
- lepiej przechowywać je z dala od źródeł ciepła,
- wystawione na światło przyprawy mogą tracić kolor i aromat.
Przechowywanie przypraw w szafce wiąże się jednak z utrudnieniami. Po pierwsze, proces sięgania po przyprawy jest dłuższy, gdyż wymaga otworzenia szafki lub szuflady. Po drugie, w takiej szafce często przechowuje się więcej niż tylko przyprawy, w konsekwencji po jakimś czasie często tworzy się w niej totalny chaos, a przyprawy rzadziej używane lądują na samym jej końcu. Sprawia to, że ich odnalezienie jest potem bardziej czasochłonne, niż gdyby były one ustawione na długiej półce słoiczek obok słoiczka. Jak inaczej przechowywać przyprawy w takim razie?
3 Pomysły na przechowywanie przypraw
Wybierz swój ulubiony sposób na przechowywanie przypraw. Wiele zależy od tego, jak wygląda Twoja kuchnia - czy jest mała, czy raczej przestronna, zagracona, czy minimalistyczna.
Przyprawy w kuchni — przechowywanie pod ręką
Krótka półka na przyprawy to rowiązanie dla właścicieli mniejszych kuchni. Możesz na niej umieścić te najważniejsze przyprawy, których używasz najczęściej. Będą pod ręką każdego dnia, a pozostałe możesz schować do szafki lub szuflady (w słoiczkach, rzecz jasna, nie w torebkach). Półkę można umocować nad blatem roboczym. Pamiętaj, żeby wsypywać przyprawy łyżeczką, zamiast sypać bezpośrednio z pojemniczka, żeby uniknąć zawilgocenia.
Jak przechowywać przyprawy w kuchni, jeżeli mamy duży zapas?
Najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie przypraw w całych kawałkach, niezmielonych i mielić dopiero przed użyciem. Te również możesz trzymać w metalowych puszkach lub szklanych słoiczkach na zewnątrz.
Najlepiej nie przechowywać przypraw na blacie roboczym, ponieważ ograniczą Twoją przestrzeń. W tym celu warto zamontować długą półkę na przyprawy. Przechowywanie przypraw w kuchni na otwartej przestrzeni jest ciekawym pomysłem, niezależnie od tego, w jakim stylu urządzasz wnętrze. Takie rozwiązanie może sprawdzić się równie dobrze w kuchni rustykalnej, jak i nowoczesnej.
Wiszący, głęboki organizer na przyprawy
Na pewno pamiętasz z początku artykułu, że przyprawy lubią być daleko od światła. Jak przechowywać przyprawy w kuchni, żeby były pod ręką, nie będąc jednocześnie wystawionymi na słońce? Z pomocą przyjdą Ci głębokie organizery na przyprawy. Można je wieszać wielopoziomowo oraz umieszczać w nich nie tylko słoiki na przyprawy, ale także świeże zioła w doniczkach, co umożliwia tworzenie bardzo estetycznych kompozycji.
Podobnie jak w przypadku półek, nie musisz wystawiać wszystkich swoich przypraw na zewnątrz. Możesz wybrać wielopoziomowy organizer lub pojedynczy, w zależności od tego, ile przypraw chcesz mieć pod ręką.
Przechowywanie przypraw w kuchni — jak długo warto?
Wygląda na to, że masz kilka pomysłów, nad którymi możesz się teraz zastanowić. Rozważ zakup jednego z naszych produktów do kuchni (półkę, słoik lub organizer), żeby zaprowadzić porządek i stworzyć niepowtarzalny klimat w Twojej kuchni.
I jeszcze jedno, nie wszystkie przyprawy powinno się przechowywać równie długo. Oto mała podpowiedź:
- Ziarna i całe przyprawy – możesz trzymać nawet do 2-3 lat.
- Mielone przyprawy – są zdatne od 6 do 12 miesięcy.
- Zioła suszone – zachowają świeżość ok. 1 roku.
- Mieszanki przyprawowe – używaj około 1 roku, zależnie od składu, potem odśwież swój zapas.
Powodzenia! ;)